Afscheid van ds Rein Algera – Zeven beelden, zeven woorden.

In het weekend van 2 en 3 juli 2022 neemt de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord afscheid van ds Rein Algera, die met Emeritaat gaat. Speciaal voor zijn afscheid maakte ik een kort eerbetoon voor Rein in de vorm van zeven beelden, en zeven woorden.

Beste Rein,

Ik koos 7 beelden en 7 woorden uit om herinneringen op te halen aan jouw tijd bij PWZN.

  1. Creatief

De eerste foto is gemaakt in 2010. Dit was de belijdenisgroep van dat jaar. Na de kerkdienst zouden we bij elkaar komen voor een bijeenkomst. Dit was nog in de Olijftak dus het bleek als snel te vol….jij zei: het is mooi weer, laten we lekker buiten gaan zitten, voor de kerk. Ik dacht deze week: dat was Open Ichthus, maar dan anders….. Jouw creativiteit werkte ALTIJD aanstekelijk; kerk-zijn op het plein, deuren open, stoelen naar buiten.

  1. Motivator

Jij kon als geen ander mensen motiveren om door te gaan. Foto twee is van 2013, op de zondag na de Midzomermarkt, ook al zo’n buitenactiviteit. Het eerste mooie bedrag voor de verbouwing van de Ichthuskerk en daarvan 10% voor de voedselbank was binnen. Als team hadden we keihard gewerkt en jij had daar ALTIJD oog voor; sprak je waardering uit en je schaarde je achter het doel.

  1. Inhoudelijk

Ik heb talloze preken van jou gehoord, Rein. Toch zullen bij mij vooral de chagall-vieringen blijven hangen. Meer dan eens vroeg je mij (en anderen) om een bijdrage te leveren. Jij liet daarmee zien hoe belangrijk het is om over de inhoud te praten, ipv er alleen maar over te vertellen. ALTIJD koos jij weer onderwerpen die raakten aan het leven van elke dag. Het deed er echt toe!

  1. Vernieuwing

Met wat je hier deed, liet jij zien hoe belangrijk jij het vindt dat we blijven vernieuwen. Met het noemen van Ds Fred Omvlee verwees je naar de Top2000kerkdienst. Ik hoop dat je weet hoe belangrijk dit gebaar was; ik voelde mij erdoor gesteund omdat er, ondanks al het enthousiasme, ook tegenwind was. ALTIJD zei jij: geef niet op.

  1. Betrokken

Corona….wat heeft het gebracht? Ik vond dit een treffend fragment van jouw betrokkenheid bij de Gemeente en vooral ook wie genoodzaakt was om thuis te blijven. Betrokkenheid is overigens iets wat jij ALTIJD liet zien. Een bijzondere kwaliteit die ik me altijd van je zal blijven herinneren.

  1. Flexibel

Je flexibiliteit was natuurlijk ook uniek. Jij was ALTIJD bereid om je aan te passen, als de situatie daarom vroeg. Zo hebben we heel wat afgebabbeld via Zoom, in 2020 en 2021.

  1. Vriend

De laatste foto, nummer 7. Het getal van de volledigheid. Ik zocht een foto van het jeugdhonk omdat we het natuurlijk ook nog even over Bijbellijnen moeten hebben. De plek waar het allemaal begon. Niet geheel toevallig koos ik deze foto; Ik zag Tayra en dacht: dat vindt Rein vast leuk….Wat was het een bijzondere tijd. Hoe vaak hebben we op “The Day After” in jouw werkkamer gezeten om na te praten over alweer een intense avond met gesprekken over het leven, de liefde, de dood…vreugde, verdriet en hoop voor de toekomst. Terugkijkend zou ik het willen noemen: Kerk-zijn met vrienden….en jij bracht ons samen….ALTIJD was jij als een vriend en dat zul je ook blijven. Bedankt voor alles.