Alles Komt Goed – Vesper Stille Week 2022

Wat heeft een ijsvloer (en dat ook nog in de lente!) te maken met het thema “Alles Komt Goed?” Je hoorde het vanavond in of vanuit de Zoetermeerse Ichthuskerk (Parkdreef 258), waar ik de voorganger was in de tweede Vesper van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord, tijdens deze Stille Week.
Je kunt de Vesper hier bekijken. De volledige tekst van de overdenking:

Het thema van deze vesper is “Alles komt goed”. Alles komt goed? Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook weleens tegen iemand zeg: het komt wel goed joh maar als je er….goed…. over nadenkt klinkt het natuurlijk wel heel erg simpel. Als we kijken naar de wereld van nu, de verhalen horen van mensen in nood, ver weg maar ook in onze eigen omgeving is het toch bijna ongepast om te zeggen: alles komt goed?

Als we deze uitspraak in het licht plaatsen van de bijbel-lezing van zojuist dan krijgt het een heel andere lading, wat mij betreft. Ik probeer de Bijbel steeds vaker te lezen als een spiegel. Ik ben niet zo’n schaatser maar ik stel me vandaag zo’n hele gladde ijsvloer voor waarin je jezelf kunt zien, op reis, misschien wankelend en onzeker op weg je naar je bestemming. Tijdens de reis ontmoeten we lotgenoten, tegenpolen en vijanden. Het is geen kalme reis maar God heeft beloofd dat we veilig bij Hem zullen aankomen. Hij zegt: Alles komt Goed!

Als we het lef hebben om zo op weg te zijn en te geloven in die belofte dan wordt “Alles komt goed” een bemoediging, een strijdkreet. Je kunt vallen op die gladde ijsvloer maar je zakt er niet doorheen en als het toch gebeurd….is er een hand die je omhoog trekt. Op Gods belofte vertrouwen is niet simpel of ongepast; het maakt ons sterk, geeft ons kracht en moed om de zwartste dagen door te komen, de hoop niet op te geven en de moed niet te verliezen. We mogen geloven en doorgeven dat het eens Goed komt. Amen.