Calm After The Storm – Dag 44 van “40 Dagen Heilige Herrie” 2023

Dit jaar mocht ik vier bijdragen schrijven voor www.40dagenheiligeherrie.nl Op dag 44 (Witte Donderdag 6 april 2023) verscheen de vierde en laatste bijdrage: “Calm After The Storm” gebaseerd op de tekst van Johannes 13:21-28. De overdenking verscheen ook op de website van Petrus. 

Jezus zei: ‘Doe maar meteen wat je van plan bent.’ Johannes 13:27

Toen ik dit Bijbelvers las moest ik meteen denken aan “Calm after the Storm” van The Common Linnets. Dat prachtige songfestivalliedje van Ilse DeLange en Waylon in 2014. De tekst van het lied is passend bij Witte Donderdag maar het verhaal van Ilse en Waylon is dat ook: wanneer het liedje uitkomt is er een storm aan kritiek en lijkt het volstrekt kansloos te zijn op het Eurovisie Songfestival maar gaandeweg keren de kansen en het scheelt uiteindelijk heel weinig; Nederland wordt tweede omdat bijna heel Europa valt voor de perfecte uitvoering van de twee Nederlandse artiesten. Kort na Eurovision verdwijnt Waylon van het toneel en blijken er later grote artistieke verschillen te zijn in inzicht tussen de twee. Ik weet nog hoe ontzettend jammer en verdrietig ik dat vond! Wat ze samen deden klopte precies maar er was iets gebeurd dat de betovering had verbroken. Als muziekliefhebber maakte mij dat heel triest.

Los van welke rol Jezus en Judas hebben in het Bijbelverhaal zie ik sterke overeenkomsten met het verhaal achter “Calm After The Storm”. Ik zie twee mensen die op enig moment een connectie hadden maar ergens ging het fout. Een heel verdrietig moment, ongeacht wie er schuld had.

Zoals gezegd: inhoudelijk past “Calm After The Storm” heel goed bij een overdenking op Witte Donderdag. Het verhaal over het laatste avondmaal van Jezus en zijn discipelen heeft natuurlijk iets van weg van een scené uit een dramaserie waarbij alle hoofdrolspelers nog één keer gezamenlijk te zien zijn niet lang voordat het onheil komt…Eén van hen, Jezus, weet wat er gaat komen. Hem hoef je niets meer te vertellen; Zijn stoel is straks leeg….Tot het Pasen wordt! De discipelen, met uitzondering van Judas, zijn onwetend. Hoewel, ook zij zullen toch wel weten dat Jezus vijanden heeft die hem te grazen willen nemen maar dat hij verraden zal worden door iemand uit hun midden, komt mogelijk als een verrassing. Al heb ik ook daar mijn vragen bij…kennen zij Judas zo slecht? Letten ze niet op, zijn ze blind voor bepaalde dingen?

Het lied “Calm after the Storm” heeft ook iets angstaanjagends met die constante beat die de luisteraar soms rillingen geeft maar toch blijf je luisteren tot het lied ineens afgelopen is….Wie van de hoofdrolspelers zou het gezongen kunnen hebben? Jezus, nadat hij Judas weg stuurde? Judas, toen hij zich realiseerde wat hij had gedaan? Of de overgebleven discipelen, na Jezus’ arrestatie…? Lees en zing het lied maar eens, in je eigen taal:

“Rijdend in een snelle baan

Tel ik de wegmarkeringen

De lege stoel naast me

Houdt je in mijn gedachten

Levend met pijn in mijn hart

Was nooit iets dat ik nastreefde

Ik kan niet blijven najagen

Wat ik niet voor je kan zijn

De luchten zijn zwart en blauw

Ik denk aan je

Hier in de stilte na de storm

Tranen op de snelweg

Water in mijn ogen

Deze regen gaat ons niet veranderen

Dus wat heeft het voor zin om te huilen?

Ik zou kunnen zeggen dat het me spijt

Maar ik wil niet liegen

Ik wil gewoon weten of ik blijf

Of dat het beter is om afscheid te nemen

Luchten zijn zwart en blauw

Ik denk aan je

Hier in de stilte na de storm

Na alles wat we hebben meegemaakt

Is er niets nieuw

Hier in de stilte na de storm

Misschien kan ik jou vinden

Langs deze gebroken lijn

Misschien kun je mij vinden

Ik denk dat we het, met de tijd, zullen weten

Luchten zijn zwart en blauw

Ik denk aan je

Hier in de stilte na de storm

Na alles wat we hebben meegemaakt

is er niets nieuw

Hier in de stilte na de storm

Is er niets nieuw

Hier in de stilte na de storm”

De dagen en gebeurtenissen vóór Pasen die beginnen bij Het Laatste Avondmaal vind ik terug in deze tekst en ik kan maar één conclusie trekken: “Calm after the Storm” leest en zingt als een gebed.