Counting Stars – Pop op zondag over Popidolen – 21 januari 2024

Voor de website Pop op Zondag schreef ik een overdenking over Popidolen. Deze werd gepubliceerd op zondag 21 januari 2024. De overdenking is gebaseerd op Marcus 1:21-28 en is oa bedoeld voor gebruik op zondag 28 januari tijdens kerkdienst of viering. Ik koos verder voor “Counting Stars” van de band “One Republic” als bijpassende popsong.

“Onlangs werd de documentaire “The story of Countdown” uitgezonden. De populaire rockshow die in meer dan 15 landen werd uitgezonden. De ‘groten der aarde uit de popmuziek” kwamen langs voor interviews en om live op te treden. Veel tienerkamers hingen vol met posters van deze sterren en bij concerten werden zij aanbeden. Wat de artiest deed, werd een trend.

De leden van de poprock-band “One Republic” zijn allemaal Christen en toch koos de band er bewust voor om geen Christelijke muziek te gaan maken. De reden? Ze kwamen teveel christelijke artiesten tegen die ongelukkig waren met wat ze deden en deze mensen waren bovendien erg onzeker. De band maakt dus alleen seculiere muziek. Bijzonder is dat ze wel openlijk God danken voor hun succes.

Hun single “Counting Stars” omschreven ze zo: “wij voelden een verantwoordelijkheid om daadwerkelijk te schrijven en te zingen over dingen die een zekere menselijke zwaartekracht hebben. Als iedereen zingt over seks en liefde en lust en geld, dan moet iemand zingen over het leven en geloof en hoop….” Overigens maakte de Nederlandse Diggy Dex een cover van “Counting Stars”.

Idolen, aanbidden, trends….Jezus was “the new kid on the block” in het Bijbelverhaal en in de synagoge begon een nieuwe trend: de mensen zagen hoe zelfs het kwaad ontzag voor Hem had en begonnen Hem te aanbidden ook omdat Hij zo anders was dan de schriftgeleerden.

Vragen: keek jij (als christen) naar Countdown en wie waren jouw popidolen?
Vind je dat seculiere muziek een plek in de kerk mag hebben en waarom?
Welke overeenkomsten en verschillen kun je ontdekken wanneer je de tekst en de inhoud van de videoclip van “Counting Stars” en het Bijbelverhaal naast elkaar legt?”

Pop op zondag is een initiatief van Stichting “er zit Muziek in de kerk” waarbij een groep schrijvers wekelijks een nieuwe overdenking met bijpassende popsong maakt die in de week erna gebruikt kan worden voor kerkdiensten of vieringen. Het doel is om meer popmuziek te gebruiken tijdens kerkdiensten, vieringen en andere kerkelijke bijeenkomsten en de waarde van popmuziek duidelijk te maken aan een breed publiek.

De originele publicatie vind je hier: