Wisten jullie dat Mam ook fan is van Cruijffie? Cruijffie? Ja, Cruijffie!

Tegenwoordig noemen ze hem nog zelden zo maar in de jaren dat Cruijff actief was als voetballer was deze koosnaam heel bekend. Binnenkort is het 50 jaar geleden dat Ajax de eerste Europa Cup 1 won. Ik was nog lang niet geboren maar Mam was een super-fan van Ajax en Cruijff. Ze hield plakboeken bij in die tijd en documenteerde alles rondom de Ajax-trilogie begin jaren 70.

Het voedde mijn liefde voor Ajax maar vooral ook voor die ene bijzondere speler…Cruijffie…Hij was de grote ster van het elftal. Het was overigens vooral mijn oma die mij, vanaf het begin van de jaren 80 de liefde voor het voetbal bij bracht. Mam had de interesse voor het spelletje toen al lang vaarwel gezegd omdat ze inmiddels moeder was geworden en druk was met haar gezin. De bewondering en het respect voor Cruijffie zijn altijd gebleven.

Dat ik hem bewonder weten veel mensen wel. Onlangs kwamen drie speciale Cruijff-shirts op de markt. Op de Ajax-variant staat een jonge Cruijff afgebeeld, gemaakt in de glorieperiode van begin jaren 70. De shirts zijn hier te koop.

Onlangs gingen we spontaan met elkaar op de foto. Ik had het Cruijff-shirt aan. Zonder bewust stil te staan bij de symboliek en geschiedenis rondom de jaren 70 leverde het een mooi plaatje op van moeder en zoon die samen fan zijn van Cruijffie en dat ook trots willen laten zien!