De kracht van muziek!

Het bewust beleven van de 40dagentijd in de corona-crisis voelt anders dan ik gewend ben. In de stroom van berichten rondom de crisis vind ik vooral onrust, twijfel en negativiteit. Het zoeken naar iets wat hoopvol is soms nog best lastig. Dit weekend zag ik bij toeval een filmpje waarin de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter, oa bekend van zijn boek “De kunst van het ongelukkig zijn” en “Borderline Times”, enthousiast verteld over zijn liefde voor muziek.

Hij zegt ook iets opvallends: hij denkt dat muziek de oude religieuze vormen zal gaan vervangen. Nog los van de vraag of De Wachter ook echt gelijk krijgt vind ik het beeld wel mooi: oude vormen waarin veel mensen zich niet meer herkennen worden vervangen door klanken en tekst die gaan over liefde, het leven, onze gevoelens en verlangens. Ik vind dat erg hoopvol!

De hele video is te bekijken op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=w6o_MgoqJ7c&t=567s

21 februari 2021, Anton van Dijken.