De strijd is nog lang niet gestreden….

De nacht van 31 januari op 1 februari 1953…de watersnoodramp treft Nederland en ruim 1800 mensen komen om. Mijn moeder en oma overleefden de vloedgolf door evacuatie naar de bovenverdieping van het kleine gemeentehuis van het zwaar getroffen dorp Stavenisse.

Lees ook: https://antonvandijken.nl/de-watersnoodramp/

Vandaag wordt de ramp herdacht bij het monument naast het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Nederland voltooide het Deltaplan in 1986 met de ingebruikname van de Oosterscheldekering. Het beschermt ons, ook 69 jaar later, tegen een nieuwe vloedgolf. Gisteren werden de stormvloedkeringen nog gesloten vanwege hoogwater door de storm “Corrie”.

In de zomer van 2021 werd Limburg getroffen door watersnood na hevige regenval en hoogwater. Klimaatverandering blijkt de belangrijkste oorzaak.

De Watersnoodramp van 1953 zal nooit worden vergeten door hen die het hebben overleefd maar ook de generaties na hen worden beinvloed door de verhalen, het verlies, het verdriet en de veerkracht die nodig was om verder te kunnen maar ook de verantwoordelijkheid om mee te helpen en te bouwen aan een toekomst voor volgende generaties. De strijd is nog lang niet gestreden…..!