Na de 65-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1 februari 1953, in 2018 ging ik op zoek naar meer informatie over een aantal verre familieleden die zijn omgekomen tijdens de Ramp. Ik wist van mijn oma dat er slachtoffers in de familie waren maar het was mij nooit bekend om wie het ging. Via de website deramp.nl ontdekte ik Gijsbregt Heijnsdijk, geboren op 22 juni 1881. Hij bleek een jongere broer te zijn van mijn overgrootmoeder, Catharina Heijnsdijk die getrouwd was met Adriaan van Strien, de ouders van mijn oma, Jannetje van Strien.
Gijsbregt had uit zijn eerste huwelijk met Maria Kodde één dochter, Paulina Pieternella. Maria overleed al in 1927. Tijdens de watersnoodramp van 1953 was Gijsbregt getrouwd met zijn tweede vrouw Jacoba op ’t Hof en woonden zij in Wolphaartsdijk. Paulina was getrouwd met Jan Sandee en had drie kinderen. Zij woonden in Ellewoutsdijk.
Gijsbregt en zijn vrouw Jacoba overleefden de watersnoodramp niet. In het boek “Dorp in het Water” – Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge tijdens de watersnoodramp van 1953″ van Arjaan Katsman staan zij genoemd op de lijst met slachtoffers.
In hetzelfde boek staan aantekeningen van ds. H.J. Ponsteen waarin hij beschrijft hoe op dinsdag 3 februari de lichamen van Gijsbregt en Jacoba worden binnen gebracht in de Grote Kerk van Goes. In totaal werden daar 12 slachtoffers uit Wolphaartsdijk opgebaard. Ook staan hun namen vermeld op de gedenksteen van het watersnoodmonument bij Wolphaartsdijk.
Over de doodsoorzaak is niets bekend maar het is waarschijnlijk dat zij in hun slaap zijn overvallen door het water en volstrekt kansloos waren. Het is bekend dat diverse boeren met boten hebben geprobeerd om het dorp te bereiken. Zo zijn mijn overgrootouders, Adriaan van Strien en Catharina van Strien – Heijnsdijk door hun zoon Gijsbregt van Strien met een boot gered. Zij woonden in die tijd aan de Molenweg in het dorp Wolphaartsdijk. Gijsbregt woonde op Boerderij Veldzicht aan de Westkerkepolderweg (tegenwoordig Van Strienweg). In het boek van Katsman staat beschreven hoe sommige huizen volledig onder water stonden, in het dorp. De overlijdensdatum van Gijsbregt en Jacoba is vastgesteld op 3 februari, dezelfde dag waarop zij in Goes werden opgebaard. Het lijkt dus waarschijnlijk dat zij ook op 3 februari zijn gevonden.
Gijsbregt’s dochter Paulina, haar man Jan en hun jongste kind kwamen om in hun woonplaats Ellewoutsdijk. De twee oudste kinderen hebben de watersnoodramp overleefd. Op de website deramp.nl staat vermeld:
“In Ellewoutsdijk stuurden Jan Sandee en Paulina Pieternella Sandee-Heijnsdijk hun twee oudste kinderen op de fiets naar Ovezande, zodra ze het water zagen komen. Zelf wilden ze eerst nog even de koeien, die op stal stonden, lossnijden, zodat de beesten de kans kregen zichzelf te redden. Het werd hen fataal. Het echtpaar kwam om samen met hun jongste kind, de kleine Maatje, die nog veel te jong was om te fietsen. Zoals van zoveel slachtoffers van de Watersnoodramp, kon het lot van de Zuid-Bevelanders pas veel later definitief worden vastgesteld. Het duurde maanden voordat hun lichamen werden gevonden. Deze slachtoffers zijn begraven in Nieuwdorp. (tekst: Mieke van der Jagt)”
De twee oudste kinderen werden dus op 1 februari 1953 wees en verloren ook hun jongste zus en twee grootouders. Stamboomonderzoek leert mij dat de beide kinderen inmiddels overleden zijn. Het is waarschijnlijk dat zij zelf kinderen hebben die nog in leven zijn. Meer informatie heb ik niet, op dit moment. Mijn onderzoek gaat verder in Ellewoutsdijk. Ik hoop de nog levende familieleden ooit te kunnen traceren; het zou fijn zijn om meer te weten over deze onbekende familietragedie. Wie meer informatie heeft kan mij altijd benaderen via mail@antonvandijken.nl