“Get On Your Feet” – Dag 43 van “40 Dagen Heilige Herrie” 2024

Dit jaar mocht ik drie bijdragen schrijven voor www.40dagenheiligeherrie.nl Op dag 43 (De derde dag van de Stille Week) 27 maart 2024 verscheen de derde bijdrage: “Get On Your Feet”, gebaseerd op de tekst uit Johannes 13:1-15.

“Ik voel me inmiddels veel beter; de zenuwontsteking in mijn gezicht bepaald niet meer mijn dagelijks ritme en er zijn steeds meer momenten dat de zenuwprikkels mij niet meer plagen. Ik luister vandaag naar “Get on Your Feet” van de Cubaans/Amerikaanse singer/songwriter Gloria Estefan; een vrouw met een bijzonder levensverhaal. Ze doet me denken aan de vrouwen die Jezus volgden….Het onderzoeken van de waarde van een popsong brengt vaak nieuwe en onverwachte inzichten.

“Get on your Feet” past ook heel goed bij het bijbel-verhaal van deze dag in Johannes 13, over de voetwassing van de discipelen door Jezus. Hij zegt in vers 15: Ik heb een voorbeeld gegeven; wat Ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen. Hij stuurt zijn discipelen de wereld in, met een opdracht.

Zoals zo vaak moest Jezus voorbeelden geven om zijn leerlingen te laten zien wat hij bedoelde. Hij moest het uitbeelden; Jezus was voor hen een zeer creatieve leraar die steeds opnieuw hoofdstukken aan het leerboek toevoegde.

Ik weet natuurlijk niet of Gloria Estefan aan Jezus dacht toen ze de tekst schreef van “Get on your Feet” maar creatief is de tekst wel. Ik begrijp ook waarom ik me beter voel als ik naar de muziek luister en de tekst tot me door laat dringen.  Neem bijvoorbeeld het refrein:

Sta op!
Sta op en laat het gebeuren

Sta op!
Sta op en onderneem actie

Sta op!
Stop niet voordat het voorbij is

Sta op!
Het gewicht is van je schouder

Herken jij Jezus ook in deze tekst?”