Heart With No Companion – Dag 9 van Heilige Herrie Advent 2023

Dit jaar mocht ik weer een bijdrage schrijven voor heiligeherrieadventskalender.nl  Op dag 9 van Advent (11 december 2023) verscheen “Heart With No Companion” gebaseerd op de tekst uit Lucas 3:1-14.

Oproep tot omkeer

Er kwamen heel veel mensen naar Johannes om gedoopt te worden. Johannes zei tegen hen: ‘Stelletje slangen! Jullie denken dat je slim genoeg bent om te ontsnappen aan Gods straf.

Johannes komt nogal heftig uit de hoek in de tekst van vandaag. Hij noemt de mensen die gedoopt willen worden “een stelletje slangen”. Kennelijk twijfelt hij aan de goede bedoelingen van de dopelingen. Hij windt er geen doekjes om en geeft het volk “de wind van voren”. Hij roept ze op om zich te bekeren en hun leven te veranderen en waarschuwt dat het anders verkeerd met ze zal aflopen. Het is nogal wat….

Toen ik het boek “Liefde. Een onmogelijk verlangen?” van psychiater Dirk de Wachter, langs zag komen, vond ik wat ik zocht: In zijn boek citeert hij het refrein van Leonard Cohen’s “Heart With No Companion”.

 And I sing this for the captain whose ship has not been built
For the mother in confusion, her cradle still unfilled
For the heart with no companion, for the soul without a king
For the prima ballerina who cannot dance to anything

Ik zing dit voor de kapitein die nog geen schip heeft
Voor de Moeder die in verwarring is omdat ze nog steeds geen kind heft
Voor het hart zonder een vriend en voor de ziel zonder koning
Voor de eerste balletdanseres die nergens op kan dansen

De tekst deed mij denken aan Hem die na Johannes komt: Jezus.
Natuurlijk, bekering is belangrijk en noodzakelijk om Jezus te kunnen volgen maar hij zegt: kom naar mij en ik zal je rust geven. Alsof hij zingt zoals Cohen voor de zwakken, de vermoeiden en voor hen die verdriet hebben.

Advent is leven in verwachting….geef niet op, het duurt niet lang meer, het wonder komt eraan! Blijf zingen tot het wonder komt! “Heart With No Companion” kun je zingen als een adventslied.