Love Can Build A Bridge…

Gisteren overleed countryzangeres Naomi Judd. Naomi was moeder van twee dochters, Wynonna en Ashley. Met Wynonna vormde ze het duo “The Judds” maar wellicht ken je Wynonna vooral van haar vertolking van “Testify To Love” in de TV-serie “Touched by an Angel”.

Ashley is actrice en speelde oa de rol van Norma Jeane (de jonge Marilyn Monroe) in de film “Norma Jeane & Marilyn”.

The Judds hadden in 1989 een hit met het liedje “Why Not Me” en stonden er zelfs mee in de Nederlandse Top 40.

Wat is er bijzonder aan The Judds? Naomi was een alleenstaande moeder toen hun zangcarriere begon en ze werkte als verpleegster in een ziekenhuis om geld te verdienen voor haar kinderen. Na het succes volgde voor haar een periode van ziekte en depressie. Het laatste is haar, volgens het statement van Wynonna & Ashley, fataal geworden. Ze schrijven:

“Vandaag hebben wij als zussen een tragedie meegemaakt. We hebben onze mooie moeder verloren aan het leed van een depressie. We zijn kapot. We gaan door diep verdriet en weten dat zoals wij van haar hielden, ze ook geliefd was bij haar publiek. Voor ons gevoel bevinden we ons nu in een vreemd land….”

Godzijdank heb ik zelf nog nooit een depressie gehad maar om mij heen heb ik diverse keren gezien wat depressie met mensen doet en hoe vreselijk ze lijden….als er iets is wat we nooit mogen onderschatten, is het wel hun (vaak verborgen) leed.

Bijzonder aan het verhaal van Naomi Judd is dat ze in de jaren 90 dacht te overlijden aan chronische Hepatitis C en schreef toen het lied “Love Can Build A Bridge” als afscheid van haar publiek. Ook verscheen een film met dezelfde titel over Naomi’s leven.

De lyrics van het lied raken mij vandaag opnieuw als ik, na het nieuws over The Judds, denk aan de vrienden die ik verloor en die hun depressie niet meer te boven konden komen. De herinneringen zijn bitterzoet….

I’d gladly walk across the desert with no shoes upon my feet. To share with you the last bite of bread I had to eat.
I would swim out to save you in your sea of broken dreams.
When all your hopes are sinking, let me show you what love means.