Piano Man – Dag 16 van 40 Dagen Heilige Herrie 2023

Dit jaar mocht ik vier bijdragen schrijven voor www.40dagenheiligeherrie.nl Op dag 16 (donderdag 9 maart 2023) verscheen de eerste bijdrage: Piano Man gebaseerd op de tekst van Lucas 19: 1-10

“Zacheüs kwam meteen naar beneden en ontving Jezus vol vreugde bij zich thuis.” Lucas 19:6

Bij het lezen van deze tekst moest ik meteen denken aan “Piano Man” van Billy Joël. Billy neemt ons in dit lied mee naar het café waar hij werkt als entertainer. Gaandeweg ontdek je zijn betekenis en welke waarde de “Piano Man” vertegenwoordigd. Brengt hij alleen geld in het laatje of is er toch nog iets meer?

Hij zingt:

“It’s a pretty good crowd for a Saturday
And the manager gives me a smile
‘Cause he knows that it’s me they’ve been comin’ to see
To forget about life for a while”.

Vertaling:

 “Er zijn veel mensen op deze zaterdagavond
de baas lacht naar mij omdat hij weet dat ik degene ben waarvoor ze komen om het echte leven voor even te vergeten”

Met andere woorden: de “piano man” zit daar puur voor het geld. Tegelijkertijd als je naar hem luistert, merk je zijn enthousiasme en voel je dat hij geniet van de mensen die het café binnen lopen.
Zijn pianospel maakt dat de mensen zich welkom voelen; het straalt gastvrijheid uit en om die reden heeft zijn aanwezigheid geestelijke waarde en zit hij daar dus voor meer dan alleen “puur voor het geld” want hij zingt ook:

“He says, “Bill, I believe this is killing me”
As a smile ran away from his face
“Well, I’m sure that I could be a movie star
If I could get out of this place”

Vertaling:

“Hij zegt: “Bill, ik ga hier nog eens aan kapot…”terwijl de lach van zijn gezicht verdwijnt…”Ik weet zeker dat ik een filmster zou kunnen zijn, als ik hier weg zou kunnen komen”

De mensen nemen hem in vertrouwen en delen hun geheimen met hem. Het valt op dat ze hem Bill noemen, bij de voornaam. Dat heeft iets intiems. Iets van vriendschap. Delen wat je bezighoudt, in vertrouwen dat het goed en helend voor je is.

Op wie lijkt Billy eigenlijk: Zacheüs of Jezus?

Je vindt de originele bijdrage hier: