She’s Always A Woman To Me – 3e zondag van Advent

Dit jaar mocht ik twee bijdragen schrijven voor de Heilige Herrie Adventskalender. Op de 3e zondag van Advent (zondag 11 december 2022) verscheen de tweede bijdrage: She’s Always A Woman To Me, gebaseerd op de tekst van Jozua 6:22-25 en Matteüs 1:5.

Maar de hoer Rachab werd door Jozua gespaard, samen met haar hele familie.” – Jozua 6:25a

“She’s always a Woman to me” is geschreven als een ode aan de vrouw van zanger Billy Joël, Elizabeth Weber. Hij houdt zoveel van haar dat hij zowel haar fouten als haar kwaliteiten kan en wil accepteren. Bekend is dat zij hem door een zware periode hielp, tijdens zijn loopbaan als zanger, door haar stevige stijl van onderhandelen met platenbazen en zorgde voor lucratieve contracten toen hij het financieel zwaar had. Na vijf jaar zijn ze overigens gescheiden; ongetwijfeld zal Elizabeth ervoor hebben gezorgd dat haar toekomst (financieel) verzekerd was.

Gek genoeg moest ik juist aan deze popsong denken toen ik het verhaal van Rachab weer eens las. Hoe zit het ook alweer? Rachab verkoopt haar lichaam en woont in Jericho dat spoedig door de Israëlieten veroverd zal worden en Rachab helpt de Israëlieten om de stad in te nemen. Zij werd hiervoor beloond; ze zou blijven leven, net als haar familie. God zag in haar een goed mens, een vrouw die oprecht zocht naar vergeving en bevrijding.

Natuurlijk, het is misschien wat vergezocht maar als je wat fantaseert over de song van Billy Joël dan zou het God zelf kunnen zijn die zegt: Ik ken jou, jij met je goede en slechte kanten en toch….je bent Mijn dochter, Mijn Kind, ik vergeef je wat je fout deed en ik geef je wat je vraagt: jij en je familie zullen blijven leven: You are Always a Woman to Me!

Amen