The Closest Thing To Crazy – Dag 5 van Advent

Dit jaar mocht ik twee bijdragen schrijven voor de Heilige Herrie Adventskalender. Op dag 5 (donderdag 1 december 2022) verscheen de eerste bijdrage: The Closest Thing To Crazy gebaseerd op de tekst van Lucas 1:68-79

“Dankzij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel zich over ons ontfermen.” – Lucas 1:78

“This is the closest thing to crazy I have ever been”, zingt de Britse zangeres Katie Melua in deze dromerige popsong over de complexiteit van de liefde. Je zou deze zin kunnen vertalen als: “het moet niet gekker worden” en als we kijken naar het verhaal van Zacharias in Lucas 1 dan kan ik me voorstellen dat hij zoiets gedacht kan hebben, toen hij lange tijd niet kon spreken omdat hij niet genoeg geloof had in wat de engel hem had verteld. Als dat je overkomt….dat is toch gekmakend…denk ik…..

Inmiddels is de zoon van Zacharias en Elisabeth geboren: Johannes. De engel had Zacharias gezegd dat hij tot dat moment niet meer zou spreken en die belofte kwam uit. Zacharias kan weer spreken en in de tekst van vandaag roept hij het uit, vervuld door de Heilige Geest: liefdevolle barmhartigheid, een stralend licht uit de hemel….

Aan alles voel je dat de gekmakende stilte nu echt voorbij is. God was er juist ook toen en zal er altijd zijn! Hij verlaat ons niet.

Katie zingt tot besluit:

“This is the nearest thing to crazy
I have ever known
I was never crazy on my own
And now I know
That there’s a link between the two
Being close to craziness, and being close to you..”

Amen.